De meeste foto's op deze website zijn beschikbaar voor gebruik door anderen. Er zijn echter foto's die ik liever niet elders gebruikt zie worden, bijvoorbeeld wegens portretrecht of merkenrecht. Daarom moet voor gebruik van mijn foto's altijd vooraf toestemming worden gevraagd.
Tot nu toe is er te weinig belangstelling voor mijn foto's om er zakelijk iets mee te doen. Vanwege de artistieke en technische kwaliteit in combinatie met een vrij hoge productiviteit beschouw ik mezelf niet als amateurfotograaf maar als onbetaald beroepsfotograaf. Dat betekent dat mijn foto's gratis beschikbaar zijn, ook voor zakelijk gebruik. Desgewenst is het mogelijk een donatie te doen.
Met uitzondering van enkele oude foto's uit een digitale compactcamera zijn de foto's in deze beeldbank 10 megapixels of meer. Daardoor zijn de foto's op elke maat af te drukken, er is namelijk een rechtevenredig verband tussen afdrukmaat, kijkafstand en resolutie. Hoe groter de afdruk wordt, hoe groter de gebruikelijke kijkafstand en naarmate die kijkafstand groter wordt kan de resolutie minder worden. Dit leidt er toe dat een A3-afdruk die op leesafstand (ca. 40 cm) scherp genoeg is ook scherp genoeg is bij elke andere vorm van gebruik, zelfs op spandoeken van vele vierkante meters. Alleen wanneer een grote afdruk ook bij een korte kijkafstand haarscherp moet zijn zullen resoluties vanaf 6 megapixels soms tekort schieten.
Resolutie is in cijfers uit te drukken, daarom vallen mensen daar graag op terug, maar eigenlijk zegt dat getal niet zo veel. Het is erg eenvoudig om met een 20 megapixel-toestel onscherpe foto's te maken, een standaardlens en een klein diafragma zijn genoeg. De beste manier om de scherpte van een foto te beoordelen is door hem te bekijken, bij voorkeur als proefdruk op tenminste A5-formaat.
Het grootste deel van de scherpte en detaillering van een foto wordt niet bepaald door de beeldresolutie (het aantal pixels) maar door beeldscherpte. Dat klinkt flauw maar daarmee bedoel ik dat lenskwaliteit, diafragmainstelling, sluitertijd, gebruik van een statief en soms ook nog het gebruik van afdrukvertraging belangrijker factoren zijn. Wie tijdens het fotograferen rekening houdt met deze factoren heeft amper belang bij camera's met duizelingwekkend hoge aantallen pixels, behalve als je het leuk vindt om met het nieuwste, duurste of grootste toestel te fotograferen. Maar vanaf zo'n 6 megapixels ontbreekt de technische noodzaak.
Op verzoek ontwikkel ik foto's opnieuw met aangepaste instellingen om nog meer beeldscherpte te krijgen want ook in het digitale nabewerkingsproces valt nog veel te kiezen. Minder scherpte kan ook trouwens, soms geeft dat minstens zulke aardige effecten. In het album fotobewerking zijn een aantal subtiele en minder subtiele voorbeelden te zien van andere mogelijkheden van digitale nabewerking.