header

verder    verder

Betoverringen

toverkunst - betoverring

Betoverring van grenenhout

De betoverring is ontstaan uit een fout in een magische formule. Omdat ik van veel betoveringen zorgvuldig aantekeningen maak kon ik de slecht werkende toverformule achteraf goed inspecteren en toen ontdekte ik dat een r midden in de betoverring zich stiekem had vermenigvuldigd. De ontdekking van deze magische fout heb ik niet als probleem of vergissing opgevat maar als een opzettelijke fout van hogerhand om me op een idee te brengen: het idee van de betoverring.

Pas na het maken van mijn eerste betoverring was deze hogerhand bereid uitleg te geven. Dat heb je wel vaker in de magische droomwereld, dat je pas achteraf uitleg krijgt over ogenschijnlijke zinloosheid waar je in verzeild raakte.

Het grote voordeel van een betoverring ten opzichte van een toverstok is dat je een betoverring veel makkelijker op kunt hangen. Boor een gat in een toverstok en de kracht verdwijnt, alle ingebouwde magische fantasie lekt weg door het gat. Draai er een schroefoog in en je hebt hetzelfde gelazer, ook daar kunnen toverstokken immers erg slecht tegen. Maar een betoverring zonder gat bestaat niet anders is het geen betoverring.

Een betoverring heeft nog een ander handig foefje: er zit begin noch eind aan. Toveren of magisch fantaseren op basis van een ritueel voorwerp waar geen begin en geen eind aan zit brengt de tovenaar op hele verrassende denkbeelden.

Zo ben ik onder andere op het knotsknettergestoorde idee gekomen dat ik als kind onsterfelijk was en dat opnieuw kan worden als ik het aandurf om bepaalde logische denkbeelden de rug toe te keren. Bijvoorbeeld het gangbare denkbeeld dat elk mens ooit dood moet omdat het anders te vol wordt op deze planeet. Ik probeer daar anders naar te kijken en slaag daar door de jaren steeds beter in.
 
Grote Dromer - sinds 2006