header

verder    verder

Toverstokken

toverkunst - toverstokken

Verzameling toverstokken

Een van de bekendste rituele magische voorwerpen is de toverstok. Eigenlijk is elke toverstok een blijk van magisch onvermogen ofwel een bewijs van magisch wantrouwen. De tovenaar fantaseert dat het eigen lichaam niet meer krachtig genoeg is om doeltreffend te toveren en lost het gebrek aan magisch zelfvertrouwen op met een gematerialiseerde heksenlist: de toverstok. Door gebruik van een toverstok wordt deze fantasie over magische zwakte helaas alleen maar groter, ook als de toverstok goed blijkt te werken. Uit het gebruik van toverstokken is waarschijnlijk ons vrij uitgebreide geloof in een onmisbare stoffelijke wereld ontstaan.

Als je door bovenstaande redering meent dat je als tovenaar geen toverstok meer nodig hebt is er sprake van een klassieke magische vergissing. Geneer je niet want je bent echt niet de eerst en vast ook niet de laatste. Het hele tovergebeuren ligt namelijk niet in mensenhanden maar in de magische overhand. Het is dus niet de tovenaar die bepaalt of er met of zonder toverstok of andere hulpmiddelen wordt getoverd. Die keus ligt in handen van de onbeperkte magische bronkracht, door mij Gisha genoemd.

Wie zich almachtig noch alomtegenwoordig waant (welk mens heeft er geen last van) leeft zo ver buiten deze bronkracht dat enige bescheidenheid geen kwaad kan. Of een mens alledaagse en minder alledaagse wereldproblemen met steeksleutel, pleister, waterpistool of toverstok te lijf gaat wordt dus niet door het individu bepaald maar door Gisha.
 
Grote Dromer - sinds 2006